al contingut a la navegació Informació de contacte

Viu la Ciència Ciutadana

Aquesta jornada pretén ser un punt de reunió de diferents projectes de ciència ciutadana. Volem apropar els diferents projectes a tota la ciutadania i animar a tothom a participar-hi.

Lloc: Rambla del Dr. Pearson, Tremp
Dia: 27 i 28 de maig

Fira: 

  • Dissabte 28 de maig:  de 10:00 a 20:00. Vine a conèixer els projectes de ciència ciutadana de l'ICO i el Museu de Ciències Naturals de Granollers

Activitats:

Totes les activitats són gratuïtes i no serà obligatori un registre previ. Esteu interessats a participar? El dia 28 de maig apropeu-vos a la fira a la Rambla Dr. Pearson de Tremp a l'hora indicada per cada activitat, us estarem esperant! De cara a fer previsió de la participació esperada us recomanem escriure a socc@ornitologia.org indicant a quina sortida us agradaria participar o si voleu més informació de la jornada.

 
Divendres 27 de maig: 
  • 20:30 Seguiment de ratpenats
​Alguna vegada has vist un ratpenat volant al voltant de l’enllumenat del carrer i t’has preguntat quina espècie era? Doncs a Catalunya hi tenim 30 espècies diferents, moltes de les quals compleixen una funció fonamental en els ecosistemes com a depredadors d’insectes vectors de malalties i plagues agrícoles. Farem una mostra de les quatre metodologies diferents incloses dins del nostre programa de ciència ciutadana: el QuiroHàbitats, el QuiroRius, el QuiroCaixes i el QuiroRefugis! També durem a terme una capacitació per als voluntaris que vulguin participar en el primer Cens Simultani de Ratpenat d’Aigua de Catalunya i acabarem la jornada amb una sessió de captures a la Noguera Pallaresa perquè pugueu conèixer aquests animals de ben a prop! Important: porteu frontal o llanterna. Podeu portar el sopar si voleu també.
Dissabte 28 de maig:
 
  • 8:00 a 10:00 Seguiment de petits mamífers (SEMICE) 
​El programa de seguiment de petits mamífers comuns SEMICE, coordinat des del Museu de Ciències Naturals de Granollers, va néixer l’any 2008 amb l’objectiu principal d’estudiar l’evolució de les poblacions de  petits mamífers a diferents hàbitats i zones de la península Ibèrica. Actualment, a Catalunya hi ha un centenar d’estacions de seguiment actives, que recullen dades anualment a la primavera i a la tardor a través de paranys de captura en viu i gràcies a la implicació de voluntariat, en bona part. En total, el projecte permet recollir informació sobre una vintena d’espècies, comptant rosegadors (ratolins, rates i talpons) i insectívors (musaranyes). Si estem de sort, podrem observar algun individu de ben a prop!
  • 10:15 a 11:15 Cens d'oreneta cuablanca (Projecte Orenetes)
Coneixes les diferents espècies d'oreneta de Catalunya? Acompanya'ns a fer un cens d'oreneta cuablanca, aprendràs a reconèixer els seus nius i amb la teva aportació en el projecte contribuiràs a la preservació de les orenetes i els seus nius. Porteu prismàtics si en teniu!
  • 11:30 a 14:30 Seguiment de papallones (CBMS)
Itinerari on veurem de prop algunes de les papallones de Catalunya. Coneixerem la biologia i ecologia de diferents espècies i els seus trets distintius, tot seguint la metodologia del programa CBMS. (Catalan Butterfly Monitoring Scheme)
  • 17:00 a 18:00 Simulacre de revisió de caixes niu per a ratpenats
  • 18:15 a 20:15 Seguiment d'ocells comuns de Catalunya (SOCC)
Sortida d'iniciació a la metodologia SOCC en un itinerari pels voltants de Tremp. Explicarem com funciona el projecte, la importància dels voluntaris per tirar-lo endavant, els resultats aconseguits fins al moment i perquè els utilitzem. Si ja porteu uns anys iniciats en l'ornitologia i les espècies més comunes de Catalunya, acompanyeu-nos a descobrir les espècies del voltant de Tremp! Porteu prismàtics si en teniu.
Rambla Dr. Pearson