al contingut a la navegació Informació de contacte

El Pallars reivindica els “superpoders” del corder a la fira de Tremp d’aquest cap de setmana

El mercat firal aplegarà més de 50 expositors a la rambla de Dr. Pearson

DIMECRES 03 MAIG 2023

Aquesta primavera Tremp torna a organitzar la seva FIRA PALLARS TERRA DE CORDER, una cita anual que té com a objectiu posar en valor la cria i el maneig del corder al Pallars i promoure el consum de la seva carn.

 

L’esdeveniment té un caire familiar i festiu i ofereix al visitant una sèrie d’activitats que permetran descobrir els diferents productes derivats de l’ovella i el corder, així com entendre la importància dels ramats en la nostra cultura i el manteniment de la vida en els territoris rurals.

 

Els actes de fira ja començaran el divendres a la tarda, amb l’enganxada de fotografies del Taller de foto gastronòmica sobre els “Paquitos trempolins”, que ha dut a terme l’associació fotogràfica del Pallars Fotofotos; seguit de la presentació del llibre Ruralisme, la lliuta per una vida millor de Vanesa Freixa, que comptarà amb la participació de l’autora i la periodista i empresària poblatana Laura Gordó.

 

Dissabte, el tret de sortida el donarà l’esmorzar popular a base de girella i pa torrat amb oli, que tindrà lloc al Passeig del Vall. I a partir d’aquí, s’aniran succeint les diverses activitats del programa d’activitats, que recullen propostes per a petits i grans. Des de d’un taller infantil de cosir girella i demostracions de treball amb cuir, fins a concerts itinerants de música tradicional, tastos de vins, formatges i cerveses. A més, la fira inclou la 2a Mostra de formatges d’ovella del Pirineu, que comptarà amb la participació de 8 productors i dues sessions de tast de formatges d’ovella del Pirineu català al basc, guiades per l’expert Ramon Rosset.

 

Així mateix, a la tarda s’oferirà una sessió de la “Ruta urbana a l’antic comerç de Tremp”, a càrrec de l’historiadora trempolina Joana Franch.

 

Com és habitual en el context de la fira de primavera, l’Ajuntament de Tremp i l’Associació de Professionals de l’Àmbit Turístic (APAT) tornen a convocar per dissabte al vespre la “Pallars Food Fest”, per donar a conèixer la gastronomia pallaresa i els seus vins i cerveses a partir de diverses propostes de tast amb productes locals. En aquesta ocasió, l’esdeveniment anirà amenitzat pel grup de “Fenya rai!”, que com ells mateixos  descriuen a les xarxes, fan planxa i pintura de temes populars dels Països Catalans. Una revisió irreverent, canalla i fresca dels temes de sempre.

 

Pel que fa a les activitats de diumenge, es mantindrà el mercat firal en horari de matí i al seu entorn s’hi ha convocat diverses activitats i actuacions, com la tradicional cercavila amb els Gegants de Tremp, acompanyats dels capgrossos de corder xisqueta i les bèsties de la Pallars de Foc, i el grup de gralles de Tremp. La jornada també comptarà amb la participació de la colla castellera Malfargats del Pallars.

A mig matí s’oferirà una degustació d’embotits pallaresos, que conduirà Josep Dolcet de la Fundació d’Oficis de la Carn i que s’inclou dins de les Jornades PATT de l’Escola Agrària del Pallars.

I també diumenge, Tremp acollirà la primera Trobada de micro cotxes, que s’exhibiran a primera hora al mateix mercat firal i posteriorment faran una gimcana a la zona del Joncar.

La cloenda de la fira serà un dels esdeveniment més esperats de l’any: el dinar popular Pallars terra de corder, que arriba a la seva 8a edició. L’àpat tindrà com a plat principal corder cuinat a la “burduntzi” i s’acompanyarà d’un primer i unes postres. S’espera servir novament al voltant de 800 racions.