al contingut a la navegació Informació de contacte

Ingressa a l’arxiu el fons personal de Jesús Mir i Amat, fill adoptiu de Tremp des de l’any 2002

Avui s'ha signat a l’Ajuntament el contracte de cessió amb el Sr. Jordi Mir i Parache de la documentació personal del seu pare Jesús Mir i Amat, Fill Adoptiu de Tremp

DIMECRES 09 SETEMBRE 2020

La documentació serà ingressada a l’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà, que aplega els fons públics i privats de la ciutat i la comarca i conserva i dóna a conèixer l’important patrimoni documental que custodia.

El fons ingressat, d’aproximadament  0.5 ml de documentació d’abast cronològic segle XX, que conté documents i imatges personals, així com impresos, ressenyes, publicacions relacionades amb el teatre, la seva producció escrita i d’entitats trempolines en què col·laborà i la publicació Full Dominical corresponent als anys 1975 a 1984, que conté articles de la seva autoria (0,4 ml), així com altra documentació generada i col·leccionada a partir de la seva activitat relacionada amb la ciutat de Tremp, especialment la documentació sobre la recuperació del nom de la Mare de Déu de Valldeflors el 1972 i el retorn a Tremp de la imatge de Sant Bonifaci.

Breu ressenya biogràfica.

Jesús Mir i Amat (Melincué, República Argentina 1902- Puigcerdà 1985) La família, que havia marxat a finals de  va retornar a Tremp l’any 1909. Obrí La Botiga Nova els anys trenta, al carrer de Soldevila. Participà en nombroses iniciatives i va estar vinculat amb la Societat La Lira, l’Orfeó de Tremp i el Club de Futbol Tremp, entre altres.

Publicà diversos articles a la revista Renovació entre els anys 1935 i 1936. Patí les conseqüències de la repressió franquista.

Continuà la seva vinculació amb la cultura local dirigint diverses obres de teatre a La Lira entre els anys 1945 i 1950.

La família es traslladà a Barcelona l’any 1951 però Jesús Mir continuà publicant articles de temàtiques variades relacionades amb Tremp i participà activament en diverses iniciatives com la commemoració del cinquantenari de la coronació canònica de la Mare de Déu de Valldeflors  el 1972 i la recuperació de l’autèntic nom de la verge; també fou decisiva la seva participació en el retorn a Tremp de la imatge de Sant Bonifaci, l’any 1977, entre moltes altres.

L’any 2002 l’Ajuntament de Tremp el nomenà, a títol pòstum, Fill Adoptiu de Tremp.

Publicacions:

Tremp abans i ara. Tremp, 1970

Tremp al pas del temps. Comentaris històrics. Tremp, 1977

Amb la mà estesa. Tremp, 1982