al contingut a la navegació Informació de contacte

L’historiador Josep Calvet i Bellera, guanyador de la 10a beca del Pallars Jussà, Mossèn Jesus Castells i Serra 2020

En aquesta 10à edició, han estat quatre els projectes presentats,El guanyador durant 1 any podrà fer la recerca que finalitzarà en una conferència pública i la publicació del treball

DILLUNS 02 NOVEMBRE 2020

La beca de recerca del Pallars Jussà, Mossèn Jesús Castells i Serra, arriba als seus 10 anys de vida. Dotada d’un premi de 3.000 € bruts més la publicació del treball, la beca esta finançada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, pel Consell Comarcal del Pallars Jussà i l’Ajuntament de Tremp, reben també la col·laboració en la seva publicació per part de la Diputació de Lleida i IDAPA.

El Títol guanyador ha estat Pallaresos deportats als camps de concentració i extermini nazis, de L’historiador de La Pobla de Segur, Josep Calvet i Bellera.

Els seus objectius fonamentals són els següents:

 

  • Identificar als pallaresos deportats. Conèixer els seus noms i cognoms i el seu lloc de naixement i residència per tal d’actualitzar les bases existents a data d’avui i que presenten algunes errades.
  • Traçar la història de vida dels deportats. Es tractarà d’emprendre una biografia de cadascun d’ells incloent els anys que van viure al seu poble, la seva participació a la Guerra Civil espanyola, si s’escau, la seva vida a França, la seva estada al camp de concentració nazi i, en el cas dels supervivents, com van reconstruir la seva vida un cop van ser alliberats dels camps.
  • Estudiar amb detall el paper de les dones deportades. Algunes de les dones que s’havien exiliat a França i que col·laboraven amb la resistència als nazis foren enviades als camps de concentració nazi. L’aproximació a aquesta vessant de la deportació, molts cops oblidada, ha de permetre incidir en la presència de pallareses entre aquestes deportades.
  • Facilitar un necessari homenatge als deportats com a lluitadors per la llibertat. La informació resultant de la recerca ha de permetre preparar homenatges a les víctimes (col·locació de plaques i, fins i tot, de les llambordes stolpersteine que des de fa uns anys promou el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya).
  • El resultat d’aquesta recerca que es preveu que reculli documentació i fotografies dels deportats, també pot facilitar emprendre altres accions com ara una exposició itinerant que entre altres destinataris arribi als instituts i a les escoles de la comarca. Aquest aprofitament pedagògic s’entén com a molt important per evitar l’oblit d’aquests fets i per treballar decididament perquè mai més tornin a succeir.