al contingut a la navegació Informació de contacte

Les plantes silvestres i el seu impacte en la salut, a la gastronomia del Pallars

Aquest dilluns ha tingut lloc la jornada Cuina de Bosc i Salut a la Lira de Tremp

DIMARTS 30 NOVEMBRE 2021

Una quarantena de persones, entre professionals del sector de la restauració i hoteler del Pallars i curiosos han participat de la convocatòria que va fer el programa de l’Ajuntament de Tremp, Al teu gust aliments del Pallars, i la Fundació Alícia de la Jornada Cuina de Bosc i Salut.

 

El programa es va centrar en dos aspectes. En primer lloc, el gastrobotànic Evarist March (Naturalwalks) va oferir una ponència adreçada a la identificació i descripció de les espècies comestibles que es troben al Pallars i les aplicacions que tenen a la cuina. Es van presentar experiències interessants com les de Terra Animada, del Celler de Can Roca, i l’empresa d’elaborats silvestres, deBosc.

 

En segon lloc, es va abordar la qüestió de la relació que tenen aquests productes silvestres aplicats a la cuina amb la salut. En aquest apartat, van prendre la paraula dos experts en Farmàcia, Fitoteràpia i Alimentació, Salvador Cañigueral (UB) i M. José Alonso (Farmacèutica comunitària).

 

La darrera part de la jornada va ser una demostració de cuina a càrrec de Marc Puig-Pey, cap de cuina de la Fundació Alícia, que va cuinar amb diferents productes silvestres de temporada com les nyàmeres, les ortigues, la ravenissa o la xicoria amb les que va elaborar entre altres una botifarra vegetal i diverses postres.

 

El programa va concloure amb un tast d’elaboracions a càrrec 3 de restaurants participants del projecte. En concret els plats presentats van ser Sopa de créixens, de Lo Paller del Coc; croquetes d’ortigues, de Restaurant Buenos Aires; i Gin-kombucha d’herbes amb tapa de llom de corder fumat amb ginebrons, de Cafè Pessets. Tot plegat es va acompanyar amb vi Turritela Negre del celler el Vinyer i Cervesa Cabalera, de La Masovera.

 

Al teu gust, aliments del Pallars, juntament amb Fundació Alícia i restauradors de la comarca i altres agents locals, van arrencar el projecte Cuina de Bosc l’any 2018. Cuina de Bosc és un projecte singular que vol incorporar els productes silvícoles propis del territori pirinenc a la gastronomia local.

 

Els primers resultats del projecte s’han començat a difondre al públic general, aquesta tardor. És el cas de la guia “Cuina de Bosc del Pallars, indicacions per a restauradors i curiosos” o la sèrie de vídeo-receptes de restaurants del Pallars, que es poden veure al Canal Girella de Youtube.