al contingut a la navegació Informació de contacte

Tremp, el nou municipi català que aposta per RECICLOS, el sistema de reciclatge amb recompensa d'Ecoembes

Aquest pioner Sistema de Devolució i Recompensa (SDR) arriba a Tremp per adaptar-se als nous hàbits digitals dels ciutadans, incorporant aquesta tecnologia als 66 contenidors grocs que hi ha al municipi.

DIJOUS 12 NOVEMBRE 2020

Els habitants de Tremp compromesos amb el reciclatge obtindran a partir d'avui recompenses cada vegada que reciclin les seves llaunes i ampolles de plàstic de begudes. Això és possible gràcies a l'aposta de l'Ajuntament per RECICLOS, el primer Sistema de Devolució i Recompensa (SDR) de reciclatge a Espanya, que ha estat desenvolupat per Ecoembes, l'organització ambiental sense ànim de lucre que coordina el reciclatge d'envasos a tot el país.


D'aquesta manera, Tremp es converteix en un dels primers municipis catalans que aposta per aquest sistema de reciclatge que incorpora la tecnologia mòbil a aquest hàbit, i, al seu torn, premia els ciutadans recicladors amb incentius que ajudin a millorar el seu entorn més proper.

Els veïns de Tremp podran reciclar les seves llaunes i ampolles de plàstic de begudes en un dels 66 contenidors grocs dels carrers de la localitat -als quals se'ls ha incorporat tecnologia- i obtenir recompenses al fer-ho. Entre aquests incentius, destaquen productes per fomentar la mobilitat sostenible, com la contribució a el Banc d'Aliments.

"Gràcies a RECICLOS, els ciutadans compromesos amb el reciclatge, a més d'ajudar a estalviar energia o a donar una nova vida als envasos reciclant al contenidor groc, ara podran també contribuir a millorar Tremp a través de les recompenses que obtenen en reciclar. És la primera vegada a Espanya que un sistema de reciclatge uneix tecnologia i recompenses per tal d'ajudar a reciclar més i millor. RECICLOS, lluny de ser un projecte de futur, és ja una realitat", ha afirmat Enric Ibáñez, portaveu d'Ecoembes a Catalunya.

L'alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases, ha declarat "Aquesta iniciativa servirà perquè els veïns que fins ara han reciclat ho facin amb una motivació extra i els ciutadans que encara no reciclin s'animin a fer-ho. Tot i que la situació sanitària actual és complicada, no hem d'oblidar la resta de fronts que hem de resoldre. El canvi climàtic n'és un. Pensem que amb aquesta iniciativa, la ciutadania pot aportar el seu granet de sorra i contribuir en la conservació del territori, Per acabar, RECICLOS, ens dóna l'oportunitat de ser solidaris, ja que la recompensa col·lectiva per reciclar anirà destinada al banc d'aliments"


Per fer ús d'RECICLOS, els ciutadans de Tremp només han de descarregar-se la webapp, escanejar el codi de barres de l'envàs que volen reciclar i dipositar-lo a un dels contenidors grocs. En fer-ho, obtindran punts, denominats RECICLOS, que podran canviar per les diferents recompenses que tinguin disponibles.

El Sistema de Devolució i Recompensa RECICLOS va néixer a TheCircularLab, el centre d'innovació oberta d'Ecoembes. Després de la seva implantació en diversos municipis de Catalunya el passat any com a projecte pilot, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, recentment ha començat a funcionar en municipis de la Comunitat de Madrid, Aragó, la Rioja i Illes Balears. Així, al llarg d'aquest any, RECICLOS serà present a localitats d'un total de set comunitats autònomes i, en 2021, es preveu que aquest pioner sistema de reciclatge arribi a totes les regions de país, comptant tant amb contenidors grocs que incorporin la seva tecnologia com amb màquines situades en estacions de transport i centres comercials i d'oci, facilitant, d'aquesta manera, el reciclatge de les llaunes i ampolles de plàstic de begudes generades dins i fora de les llars.

Sobre Ecoembes
Ecoembes és l'organització ambiental sense ànim de lucre que coordina el Reciclatge dels envasos de plàstic, llaunes i brics (contenidor groc) i els envasos de paper i cartó (contenidor blau) a tot Espanya.


Al 2019, es van reciclar més d'1,5 milions de tones d'envasos de plàstic, llaunes, brics, i de paper i cartó en tot el territori nacional, gràcies a aquesta xifra, es van obtenir nombrosos beneficis ambientals, com evitar l'emissió d'1,67 milions de tones de CO
 a l'atmosfera - l'equivalent a la totalitat del que emeten les centrals de carbó a Espanya durant dos mesos o estalviar 6,37 milions d'MWh. Així mateix, es van estalviar 20.740.000 de metres cúbics d'aigua.