Sou a: Inici / Conèixer Tremp / Visita'ns

Dades de Tremp

Tremp és una ciutat de 6.739 habitants ubicada a la zona nord-occidental de Catalunya, a 470 metres sobre el nivell del mar, que esdevé porta d’entrada al Pirineu i el seu centre comercial i de serveis. 

Geogràficament, se situa al bell mig del prepirineu calcari, al sud de les Serres de Sant Gervàs i Carreu i al nord de la serralada del Montsec,  alhora la major part del seu territori es troba entre els rius Noguera Pallaresa i Noguera Ribagorçana, en mig d’un paisatge de muntanya pirinenca i prepirinenca. Aquesta darrera àrea, la Terreta, que queda clarament separada de la capital municipal per la serra de Montllobar (que fa de partió d’aigües entre les dues Nogueres), té una personalitat física i territorial pròpia; si bé administrativament resta integrada al municipi de Tremp, des del punt de vista geogràfic s’integra perfectament dins de la comarca natural de la Ribagorça, a cavall de les províncies de Lleida i Osca.

mapacomarca.jpg

  

 Pallars Jussa

 

        MapaTremp

                   

 

Pel que fa a la superfície, Tremp, amb els més de 303 km² assolits durant els anys seixanta i setanta per la política d'agregacions municipals, es converteix en el municipi més gran de Catalunya i la seva extensió és similar o superior a la d'algunes comarques catalanes, com ara el Pla de l’Estany o el Pla d Urgell.

A l’interior d’aquest extens territori es localitza una trentena de nuclis de dimensions força contrastades. D’una banda, trobem la capital, Tremp, on es concentra més del 90 % de la població; després, hi ha els nuclis que, pel fet de situar-se vora els eixos de comunicació, mantenen una certa població, cap als 100 habitants;  i, en tercer lloc, es localitza una vintena llarga de nuclis que se situen al llindar del despoblament.

Tremp, i per extensió la resta del Pallars Jussà, té un emplaçament força excèntric respecte dels centres urbans més importants, la qual cosa li confereix un clar caràcter de perificitat, tant en termes de distància física i temps com d’accessibilitat respecte de les àrees més desenvolupades. Aquest fet, tanmateix, és el que ha afavorit que molts dels valors més representatius del medi s’hagin preservat i mantinguin un nivell elevat de conservació.

El nucli de Vilamitjana, està constituït en Entitat Municipal Descentralitzada, amb un President i una junta de veïns, mentre que a la resta de nuclis ( en alguns casos agrupacions de nuclis ) hi ha un representant de l’alcaldia.

Pots consultar les dades de l'estació meteorológica de La Terreta al següent enllaç: https://meteopirineu.com/estacion/terreta.html

Accions del document

arxivat sota: