Sou a: Inici / Notícies / El canvi climàtic, eix de la 6a edició de "Vins del Pirineu"

El canvi climàtic, eix de la 6a edició de "Vins del Pirineu"

Tremp torna a convocar aquestes jornades dedicades al món del vi i la innovació

Unes 40 persones Van participar el dia 30 de noviembre a la Jornada “Vins del Pirineu”, a Tremp. Es tracta de la 6ª edició d’aquesta jornada, que organitza l’Ajuntament de Tremp a través del seu programa Al teu gust, aliments del Pallars amb l’objectiu de reunir els cellers d’aquesta part de Catalunya i altres agents clau per al sector vitivinícola, i oferir-los eines per al desenvolupament, així com un espai de trobada i reflexió conjunta.

En aquesta ocasió, les ponències van girar entorn al canvi climàtic i la conseqüent necessitat de recerca i innovació, especialment en aquestes zones més elevades i fresques del Pirineu i Pre-pirineu, que amb aquest escenari es converteixen en territoris amb gran potencial.

La jornada va comptar amb la participació d’experts de trajectòria reconeguda. D’una banda, Carme Domingo, de l’INCAVI, va parlar de la preservació de varietats antigues de vinya i el coneixement sobre les seves aptituds per adaptar-se al canvi climàtic.

D’altra banda va oferir una ponència Mireia Torres en què va explicar l’experiència de Bodegas Torres en recerca i innovació per adaptar-se al canvi climàtic. En el decurs de la seva ponència va manifestar que “des de la família Torres creiem molt en les vinyes del Pallars i estem convençuts que les vinyes d’alçada poden ser la solució per elaborar vins extraordinaris i frescos adaptats al canvi climàtic”.

Per altra banda, Miquel Garcia (viticultor), i Pilar Salillas (enòloga) van presentar el projecte del celler Lagravera, que destaca per la recuperació de varietats autòctones i el cultiu biodinàmic.

L’última xerrada va anar a càrrec de Francesc Mauri que es va centrar en l’efecte del canvi climàtic a l’agricultura al Pirineu i al Pre-pirineu. Segons aquest meteoròleg, “el Pirineu serà probablement la zona de Catalunya amb major augment de temperatura i major descens de la pluviometria en les properes dècades”.

A la cloenda, els participants van poder participar d’un tast de vins del territori Pallars i dels vins La Pell de la Gravera i Vardon Kennett de Bodegas Torres.

Com en les edicions anteriors, la Jornada es va celebrar a la seu territorial de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya Tremp-Pirineus i durant la pausa es va poder visitar el Centre d’Interpretació de Sols que hi ha a la mateixa instal·lació.

Accions del document