Sou a: Inici / Notícies / Presentat el llibre "Pallars terra de corder"

Presentat el llibre "Pallars terra de corder"

En un acte que va tenir lloc en el marc de la Fira del Codony i que va comptar amb la participació de Maria Barbal i Toni Massanés. Ja està a la venda!

Aquest dissabte 2 de novembre, en el marc de la Fira del Codony ha tingut lloc la presentació del llibre Pallars terra de corder, a l’Epicentre de Tremp. 

L’acte va comptar amb la participació de les dues persones que han fet el pròleg d’aquesta edició, Maria Barbal, l’escriptora i Toni Massanès, gastrònom  i director de la Fundació Alícia.

Aquest llibre neix com una acció més de la campanya Pallars terra de corder que es va iniciar l’any 2015 juntament amb la Fundació Alícia. El seu objectiu principal és posar de manifest el valor de la carn de corder i la importància de la ramaderia al Pallars Jussà. Per aquest motiu, dóna veu als diferents agents clau que intervenen en el procés: ramaders, que ens comparteixen el seu dia a dia per donar a conèixer l’ofici de pastor, i carnissers i cuiners que ens donen receptes i opcions per cuinar-lo.

El llibre vol ser doncs una referència a l’hora de pensar en la cuina del corder i també un producte per donar a conèixer el territori del que destaca la fotografia que recull alguns dels paisatges més emblemàtics del Pallars.

Es tracta d'una obra dividida en dues parts:

La primera, que ha estat coordinada per l'Ajuntament de Tremp i que parteix d'un treball de recerca realitzat per la historiadora Noemí Riudor,  vol acostar la ramaderia i l’ofici de pastor a la societat. Aquesta secció recull  els diferents moments claus en la cria del ramat i també repassa altres temes d’interès general com les races d’ovella autòctones de Catalunya, el lèxic pallarès associat a aquest ofici, o propostes de senderisme que passen per camins ramaders o antigues vies de transhumància.

La segona part del llibre ha anat coordinada juntament amb Fundació Alícia i ha comptat amb la participació activa dels carnissers i els restauradors del Pallars Jussà. Consta de 3 apartats: La girella, la carn i la cuina. 

Cal destacar la fotografia que il·lustra el llibre, que el converteix en una peça excepcional i de gran valor artístic. L'autor de la major part de les fotos de la primera part del llibre és del trempolí Jordi Peró i les imatges de l'apartat de carnisseria i cuina del corder són de Ferran Castrillo, tècnic superior en fotografia artística, especialitzat en fotografia documental i gastronòmica. .

 

Accions del document