Sou a: Inici / Notícies / S'inaugura el centre de suport territorial de l'IGC-Pirineus a Tremp

S'inaugura el centre de suport territorial de l'IGC-Pirineus a Tremp

El divendres 20 de juliol, a les 12h, el conseller de Territori i Sostenibilitat inaugurarà el nou edifici que allotja el centre de suport territorial de l'Institut Geològic de Catalunya-Pirineus a Tremp.

Aquest nou edifici, que és dels pocs a Catalunya que té la certificació energètica A, ha estat promogut per l'Ajuntament de Tremp gràcies a un acord amb el govern de la Generalitat de Catalunya.

El Centre de suport territorial al Pirineu es va instal·lar a Tremp el mes de febrer de l’any 2009, en una seu provisional ubicada a la plaça Cassimir Torrent, on hi havia hagut el Centre d’Atenció Primària.

Les activitats principals que es realitzen en aquesta seu són:

• Desenvolupament dels Geotreballs a l’àrea dels Pirineus:

Els Geotreballs són el conjunt de programes de treball mitjançant els quals s’han de completar les diferents capes d’informació que constitueixen el Mapa geològic de Catalunya. Els Geotreballs s’organitzen en sis programes de caràcter pluriennal que tenen com a objectiu adquirir, elaborar i integrar la informació geològica, edafològica

i geotemàtica referent a la totalitat del territori de Catalunya, a les escales adequades per a la planificació territorial i l’urbanisme.

• Projectes específics de recerca

Considerant l’interès geològic de l’emplaçament del CST, es preveu realitzar projectes de recerca i desenvolupament i establir àrees pilot, per a l’estudi i la parametrització de diversos aspectos relacionats amb la geologia i els processos geològics, en col·laboració amb universitats, centres de recerca i altres entitats públiques i privades.

• Activitats de formació i divulgació

Actualment es realitzen cursos universitaris en col·laboració amb la Universitat de Lleida. També s’hi realitzen altres activitats de formació i de difusió, com són exposicions, conferències i publicacions, relacionades amb la promoció del coneixement de les Ciències de la Terra. Amb la nova seu s’incrementaran aquests tipus d’activitats.

• Acollir reunions i sessions tècniques

El CST Pirineus vol ser un centre de referència i de suport tant pels professionals com pels centres universitaris i educatius que necessiten disposar d’unes instal·lacions i recursos adequats per a les seves tasques de formació i estudi en aquesta zona.

• Suport als serveis que realitza l’IGC a l’àrea dels Pirineus

En aquest àmbit s’ha de remarcar el suport al servei de prevenció d’allaus, així com d’altres riscos geològics propis de les zones de muntanya.

Accions del document