Sou a: Inici / Viure a Tremp / Sostenibilitat i MediAmbient

Governança radioelèctrica

Participació en el projecte de governança radioelèctrica, dissenyat per la Direcció General de Qualitat Ambiental (DGQA), del Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya i cofinançat per la Unió Europea

copy_of_governanca2.jpg

L’Ajuntament de Tremp s’ha afegit al projecte europeu LIFE09 ENV/ES 000505 Radiolectric Governance: environment and electronic communication policies for Deployment of radiocom infrastructures, que promou la Generalitat de Catalunya a través de la Direcció General de Qualitat Ambiental i el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat de Catalunya (CTTI).

Aquesta participació es regula per mitjà d’un conveni signat entre l’Ajuntament i el CTTI, que té per objectiu mesurar els camps electromagnètics (CEM) procedents d’estacions bases de telefonia mòbil i, alhora, donar suport a les diferents actuacions encaminades a informar i transmetre confiança a la ciutadania, davant la sensibilització social que genera el desplegament de les estacions de base de telefonia mòbil.

Tremp ja disposava d'una estació de monitoratge fixa que s’alimenta amb energia solar i que ha estat cedida de manera gratuïta per la Generalitat dins de la xarxa control del projecte SMRF (Sistema de Monitorització de Radiofreqüència). Amb l'incorporació d'un segon equip, aquest mòbil, és possible analitzar els anomenats “llocs sensibles”, com són llars d’infants, centres educatius, hospitals, centres d’atenció primària i equipaments per a gent gran, persones amb discapacitat o malalties mentals i biblioteques.

El lloc web de Governança Radioelèctrica disposa d’un sistema d'informació geogràfica que mostra sobre el mapa les ubicacions de les mesures del nivell de camp electromagnètic. El web té una segona part més informativa amb els següents apartats:

 

  • Projecte: informació relacionada amb el projecte de la governança radioelèctrica.
  • Divulgació: interactiu on s'explica com funciona la telefonia mòbil, què són els camps electromagnètics i com és la seguretat al voltant de les antenes de telefonia mòbil.
  • Preguntes: respostes a les preguntes més freqüents.
  • Normativa: normativa vigent a Catalunya respecte dels nivells màxims d'exposició a camps electromagnètics per al públic en general.
  • Informes: Es mostren els principals estudis internacionals que han analitzat i analitzen la possible relació entre exposició a camps electromagnètics i possibles efectes perjudicials per a la salut.

Més informació:

 

Accions del document