Sou a: Inici / Viure a Tremp / Tecnologia / Governança Radioelectrica

Governança Radioelectrica

A través d'un conveni signat amb la Generalitat de Catalunya s'ha cedit un equip portàtil de mesura d'aquest camp electromagnètic. Els ciutadans interessats podran sol·licitar que es mesuri un lloc en concret del municipi.
L'Ajuntament de Tremp mesura el camp electromagnètic

El municipi de tremp es va sumar al projecte de Governança radioelèctrica impulsat per la Generalitat de Catalunya que té com a principal objectiu coordinar les polítiques de la Generalitat de Catalunya en matèria de comunicacions electròniques i de medi ambient, per tal de millorar l’accés a les xarxes de comunicacions sense fil a la ciutadania en general, i a les seves activitats socioeconòmiques en particular, tot fomentant-ne un desplegament ordenat, sostenible i respectuós amb les persones i amb el medi ambient, i procurant així que la ciutadania obtingui el màxim benefici de la societat de la informació.

A través de la cessió d'una sonda portàtil durant un temps determinat l'Ajuntament s'ha compromés a dur a terme mesures de camp electromagnètic en el municipi i en diversos espais públics i provats.

Des de ja fa temps es fan mesures fixes de camp electromagnètic en un punt proper a l’estació que té Movistar/Telefònica al nucli de Tremp. Ara, amb aquesta sonda portàtil el que ha permès és la mobilitat en la realització de les mesures podent-se realitzar en espais i equipaments públics com centres educatius, escoles bressol, hospital, CAP, parcs públics etc. Totes les mesures obtingudes, tant de la sonda fixa com la mòbil  estan molt per sota dels nivells que la normativa descriu com a màxim (100kHz a 8GHz és de 28 V/m) i no superen els 1v/m. En cada punt s’han dut a terme una mitjana de 3 mesures en espai tancat i obert. Aquests es poden consultar al web governancaradioelectrica.gencat.cat

Aquest aparell també permetrà que qualsevol ciutadà del municipi de Tremp pugui demanar que es mesuri un lloc en concret i servirà per donar resposta a les inquietuds d’alguns veïns davant la presència d’antenes de telefonia mòbil. La cessió finalitza a finals de setembre i, per tant, es recolliran les demandes fins a quinze dies abans per poder donar servei a tots els ciutadans que ho sol·licitin i dins del marge de disponibilitat que tingui l’Ajuntament.

Cal descarregar-se la sol·licitud adjunta i la presenteu al registre de l’Ajuntament. En uns dies el tècnic municipal es posarà en contacte per concretar dia i hora de la mesura. Cada mesura requereix uns 10 minuts i normalment se’n fan de dues a tres per punt  sol·licitat.

Altres municipis que s’han sumat aquest projecte són: Sort, El Pont de Suert, Balaguer, Montblanc, Mataró etc.

El 25 d'agost de 2010 es va signar  el Grant Agreement entre la Generalitat de Catalunya i la Comissió Europea per el desenvolupament del projecte "radio-electric governance: environment and electronic communications policies for deployment of radiocom infraestructures". Per part de la Generalitat, el contracte ha estat signat per el gerent del CTTI (Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat de Catalunya), que és l'entitat que gestionarà el projecte (per encàrrec de la DGTSI, Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació), juntament amb la DGQA (Direcció General de Qualitat Ambiental).

Dins del projecte Governança Radiolèctrica, que té una durada de 4 anys (de setembre de 2010 a setembre de 2014) i que està cofinançat per la Unió Europea mitjançant l’instrument LIFE, s’hi emmarquen  com a eixos  principals  de treball  el desplegament sostenible i ordenat de les telecomunicacions, el control dels nivells de camp electromagnètic (CEM) generats per estacions de radiocomunicació, amb la instal·lació de 100 nous equips de mesurament que s’incorporaran a la xarxa SMRF, i la difusió als ciutadans, mitjançant la creació d’una  pàgina web especialitzada, de tota la informació que pugui ser d’interès sobre el tema: resultats de les mesures efectuades, legislació, principals informes científics que avaluen la possible relació entre exposició als CEM i salut, notícies, etc.

Accions del document