al contingut a la navegació Informació de contacte

Espills

Espills està situat a 24 quilòmetres i al nord-oest de Tremp.

Entre les valls dels barrancs d'Escarlà i d'Espills, s'alcen els cims del Grau d'Espills (1.118) i la Roca Rola (862m), entre els quals, enlairat a 1.074 metres en un esperó rocós, hi ha el poble d'Espills. El poble es formà a redòs d’un castell defensiu de la riba esquerra de la Noguera Ribagorçana.

Els llocs d'interès d'aquest indret són les ruïnes de l'antic castell d’Espills, l'església parroquial de Sant Pere, documentada al segle XI, del tot refeta al XVIII,  i al sud del poble, a uns 300 metres, hi ha la petita capella romànica de la Mare de Déu del Solà.25102019-_MG_9938 ESPILLS ©JORDI PERÓ.JPG

Al voltant d'Espills hi ha diversos masos, que formaven la població dispersa del nucli. En un d'ells, el mas Concurrell, hi ha la capella de sant Martí. Prop d'aquest mateix mas hi ha també les restes de l'església de Sant Cosme d'Espills.

Dins del terme d'Espills es trobava el castell de Santa Eulàlia, documentat al segle XI, però que degué ser de vida efímera, passant a dependre del d'Espills.

El nom del poble ve segurament del nom comú romànic espill, sinònim de mirall. L'explicació rau en el fet que aquests castells tenien sobretot una funció de guaita i de comunicació a través de reflexos, sovint fets amb miralls.