al contingut a la navegació Informació de contacte

Espluga Freda

Esplugafreda està situat al nord-oest a 44 quilòmetres de Tremp. L'accés a Espluga Freda pot ser per dos llocs: una pista rural en bon estat, que surt cap a ponent de la carretera local de Talarn a Gurp, i des del Pont d'Orrit,  on el trajecte és més llarg, ja que cal anar des de Tremp al Pont de Montanyana per la carretera C-1311, i del Pont de Montanyana cap a Areny de Noguera i el Pont d'Orrit per l'A-14.13052021-_62A8700. ESPLUGA FREDA © JORDI PERÓ .JPG

Hi ha dues esglésies: l’església parroquial de Sant Esteve on hi podem trobar diverses edificacions de pedra, actualment la major part en ruïnes. Aquesta església, de la qual es te notícia abans de  l'any 1000, conserva només algunes filades de pedres del temple primitiu, romànic. Al sud-oest del poble, a una distància d'uns 2 quilòmetres, hi ha l'església romànica de Sant Cosme d'Espills, o d'Espluga Freda, situada en el vessant de migdia de la muntanya de Sant Cosme.

El nom del poble pot provenir de la paraula balma freda que faria referència a una balma ensorrada prop d'Espluga Freda, la Cova d'Urso.