al contingut a la navegació Informació de contacte

Llastarri

El poble de Llastarri a 1180 metres d'altitud, està situat a uns 60 quilòmetres al nord-oest de Tremp, a la vall del barranc de Miralles on també hi ha les bordes amb les restes del castell i l’ermita de Santa Maria. Actualment tota la vall està despoblada.

Durant el segle XX es va produir el despoblament de Llastarri i l'abandonament de les seves cases, les quals han anat caient, de manera que avui dia el poble sencer és un munt de ruïnes.

L'església de Llastarri està dedicada a Sant Hilari, també hi havia el castell de Llastarri, segurament el que va donar origen al poble, però no en queden restes.24062021-_62A9935 LLASTARRI ©JORDI PERÓ.JPG

El nom de Llastarri vindria d’un topònim d'origen basc. L'arrel principal és lasto (palla), amb el sufix -arre/-arri, que es dóna en bastants topònims pirinencs catalans (Ginestarre, Biscarri...), i que aporta la idea de roquissar. Així, doncs, Llastarri seria quelcom com ara el roquissar dels llastons.

El coll de Llastarri, era lloc de pas obligat per als que remuntaven la Noguera Ribagorçana per la riba esquerra, atesa la dificultat de travessar l'estret d'Escales. El poble de Llastarri tingué molta importància fins ben entrada l'edat contemporània, quan es deixà de transitar aquell pas. Cal tenir en compte que des de Llastarri es domina perfectament Sapeira i el monestir d'Alaó.