al contingut a la navegació Informació de contacte

Palau de Noguera

Palau de Noguera és una població situada a uns 3 Km de Tremp riu avall a la dreta del Noguera Pallaresa.

Antigament el poble fou una població fortificada o vila closa  important perquè controlava un gual del riu. Amb el pas dels anys però, l’antiga disposició urbana s’ha desdibuixat i la vila s’ha allargat a partir dels seus dos ravals, que han fet créixer la vila cap a ponent.23012021 PALAU DE NOGUERA © JORDI PERÓ-.JPG

L’església, dedicada a Sant Joan Baptista, és un edifici barroc presidit per un altar neoclàssic. Fou construïda l’any 1161 per l’ordre de l’Hospital i Santa Maria de Susterris. L’any 1771 es va començar a construir l’església actual, justament a sobre de l’antiga del segle XII. A la façana sud-oest hi queden encara restes de la primera església. Arquitectònicament, la part més destacada és la coberta, feta amb “tisores” (encavalcades) de fusta que cobreixen la forma del casquet esfèric de l’absis. Aquesta tipologia constructiva ha estat motiu d’estudi per part d’una universitat Alemanya, que n’ha fet una reproducció total per estudiar-la.

La Festa Major es celebra el cap de setmana més proper al dia del patró, el 29 d’agost. La part més destacada d’aquesta té lloc el dissabte a la nit, moment en que es balla el tradicional contrapàs.

A més de la Festa Major, una altra festa a destacar és la de Sant Antolí, a l’ermita que té dedicada, a un quilòmetre del poble, en direcció a Puigcercós. Als habitants de Palau se’ls diu “caragols”, “caragolers”. Aquest sobrenom surt d’una llegenda que diu així:

“Quan els homes de Palau havien acabat d’edificar l’església van adonar-se que entre dos pedres de terra hi sortia un raig de llum. La gent van quedar-se intrigats, preguntant-se què podia ser. Finalment, un savi que passava per allí els digué: Aquest raig de llum que veieu és el reflex de l’or que hi ha sota l’església, si torneu a desfer l’església tindreu una gran riquesa. I així ho van fer. Van desfer fins als fonaments tot el que acabaven de fer, però d’or no en van trobar, només van trobar-hi un cargol”. Una explicació menys llegendària diu que el malnom ve de l’ofici de fer caragolers.