al contingut a la navegació Informació de contacte

Basílica Mare de Déu de Valldeflors

Accés audioguia      Acceso audioguia      Audio guide access      Accès Audioguide

     CAT.png                         ES.png                         EN.png                       FR.png

image

Sembla que les primeres referències documentals de la l’església de Santa Maria de Pallars podrien ser de mitjans del segle IX quan apareix en les actes de consagracions de les esglésies del Bisbat d’Urgell, però no està del tot clar. 

L’església de Santa Maria de Pallars en aquest període alt medieval tindria un caràcter cristianitzador, tenint en compte l’avanç de la conquesta àrab a pràcticament tot el territori català i que, a més, va haver de patir els embats de les ràtzies (saquejos) musulmanes ja que la vila de Tremp es trobava situada en territori de frontera entre cristians i musulmans. El 1079 després d’un atac musulmà es va dur a terme una reconstrucció de l’església gràcies a la voluntat dels comtes Ramon i Valença de Pallars.  

D’aquest període medieval sorgeix la llegenda de la Verge de Valldeflors. Es diu que en aquella època quan els saquejos musulmans eren continuats i la por a que pogussin robar la imatge de la Mare de Déu, els vilatans de Tremp van decidir amagar la talla de fusta. Van passar els anys i un dia de ple hivern va brotar un roser prop de l’altar de l’església. Aquest fet els va estranyar i en mirar què hi podia haver, van trobar la imatge de la verge de davall de les flors, i per aquest fet, en l’actualitat la coneixem com la Verge de Valldeflors.

Més informació a la secció de Patrimoni

Aquesta audioguia ha estat possible gràcies al suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya - Pla de Foment de Turisme.