al contingut a la navegació Informació de contacte

Creu de Terme

Accés audioguia      Acceso audioguia      Audio guide access      Accès Audioguide

     CAT.png                         ES.png                         EN.png                       FR.png

image

Les creus de terme són un element arquitectònic medieval que tenien per finalitat marcar el límits urbans d’una població. En aquest cas, aquesta creu de terme no marca els límits urbans de Tremp, tot i poder-ho semblar ja que es troba a extramurs.   

És una creu d’estil gòtic que va arribar a Tremp com a donatiu o agraïment del Bisbat d’Urgell al Consell de la Vila per haver portat l’aigua al convent de les Mares monges de l’Ensenyament, actual Col·legi M. Immaculada durant la seva construcció a mitjans del segle XIX.

La  creu presenta a l’anvers la imatge de Crist i al revers la verge amb el Nen. Aquesta creu està sobre un capitell esculpit sobre una columna hexagonal.

El capitell està decorat amb temes de la crucifixió i motius  nobiliaris i heràldics, 4 cares corresponen a persones i 2 a escuts, entre els què es pot veure la flor de lis. Té un braç trencat, però no se sap del cert quan es va produir, les fonts documentals gràfiques del 1925 mostren com el braç ja havia desaparegut.   

Té la peculiaritat que s’ha ubicat en diversos espais de la mateixa plaça, amb bases diferents fins que, finalment, l’any 1922 es va decidir construir una base de pedra amb una font als seus peus, aquesta font era coneguda pels trempolins com la Font del Croc perquè la gent es donava cops al colze quan hi anava a beure.

Més informació a la secció de Patrimoni

Aquesta audioguia ha estat possible gràcies al suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya - Pla de Foment de Turisme