al contingut a la navegació Informació de contacte

Hospital dels pobres (Jutjat)

Accés audioguia      Acceso audioguia      Audio guide access      Accès Audioguide

     CAT.png                         ES.png                         EN.png                       FR.png

image
A l’edat mitjana l’economia era de subsistència i estava basada en l’agricultura. Un any de males collites augurava passar gana i la submissió a la pobresa. A Tremp des del segle XIV hi havia un hospital de la vila que assistia malalts, peregrins. Era un hospital que depenia del Consell de la Vila a nivell de gestió i dels hospitalers a nivell de funcionament diari.

L’hospital dels pobres, actual jutjat de Tremp, va ser fundat l’any 1521 per Jaume Fiella. Es tractava d’un edifici d’assistència a la pobresa. Fiella havia estat president de la Generalitat de Catalunya pel braç eclesiàstic i en acabar el mandat va traslladar-se a Tremp per fundar l’Hospital que substituïa l’hospital de la vila.

L’hospital dels pobres va estar en funcionament en aquest edifici fins l’any 1835, any en què va ser traslladat al Convent de Caputxins on actualment hi la residència d’avis Jaume Fiella. Des del seu traslladat l’edifici ha tingut diversos usos, des de presó, a magatzem i actual edifici dels jutjats.

L’edifici era d’estil gòtic tardà, actualment encara es poden elements arquitectònics de l’època com són els arcs apuntats de l’interior amb l’escut de Jaume Fiella i a la façana presenta un arc de mig punt amb carreus ben treballats.

Aquesta audioguia ha estat possible gràcies al suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya - Pla de Foment de Turisme