al contingut a la navegació Informació de contacte

Muralla i portals

Accés audioguia      Acceso audioguia      Audio guide access      Accès Audioguide

     CAT.png                         ES.png                         EN.png                       FR.png

Tremp va ser una vila closa circular fins a finals del segle XIX i inicis del XX quan es van enderrocar les muralles. Va tenir 2 fases de creixement, la primera amb la fundació i creixement de la vila a partir del segle XI i una segona fase a partir del segle XIV amb un creixement demogràfic i urbanístic.

La primera fase de creixement va encerclar la població de Tremp intramurs (dins la muralla) amb l’objectiu de defensar la vila de possibles atacs, ja que amb anterioritat havia patit les ràtzies musulmanes. Aquest recinte emmurallat anava pel Carrer Peressall direcció carrer del Forn  i girava cap al Pare Manyanet, Plaça Capdevila, la Basílica i tancava  el cercle en el punt d’inici al carrer Peressall.

Al segle XIV la muralla es va eixamplar i la ciutat va créixer cap al sols de vila, cap al carrer Soldevila, el Carrer Mercadal i la Plaça del Mercat. A la sortida d’aquests carrers s’hi va construir la muralla que reprenia el recorregut des del portal del Forn o de l’Àngel direcció Carrer Pare Manyanet amb el Portal de Sant Roc i la Torre de la Gavatxa, seguint pel Carrer Soldevila i el seu portal i cap al Col·legi Sant Josep la torre dels Padres i el darrer tram era el del Passeig del Vall que tancava el cercle amb el carrer Peressall.  

Al segle XIX les ciutats tenen la necessitat d’obrir-se i créixer fora del recinte emmurallat. En el cas de Tremp a les darreries del segle XIX es va començar a enderrocar la muralla per trams.

El tram de muralla de la Plaça del Mercat va ser enderrocat l’any 1876. En aquest enderrocament també van desaparèixer el portal de Sant Roc i la torre de la Gavatxa. El 1903 s’enderrocava el portal de Soldevila i al cap d’uns anys ho feia el tram de muralla del Passeig del Vall, just on hi ha el vall o fossat que estava situat davant la muralla i era un element defensiu més.

El darrer tram de muralla que va caure va ser del Peressall, l’any 1910, junt amb aquest pany de muralla també va desaparèixer el portal de Peressall.

Dels vestigis arquitectònics de la muralla, en l’actualitat podem veure el tram de muralla que va des de la torre de la Sagristia fins Casa Feliu.

Aquesta audioguia ha estat possible gràcies al suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya - Pla de Foment de Turisme,