al contingut a la navegació Informació de contacte

Parc del Pinell

Accés audioguia      Acceso audioguia      Audio guide access      Accès Audioguide

     CAT.png                         ES.png                         EN.png                       FR.png

image

És la zona verda i lúdica de Tremp, té 5ha de superfície i està situat a la zona coneguda com la Pedra Santa. El nom d’El Pinell es va oficialitzar el 1972.  El parc del Pinell es va construir el 1936 durant el mandat de l’alcalde republicà Josep Rosell.

Des del 1892 es van iniciar les negociacions entre l’Ajuntament i Capitania General de Catalunya per tal de construir una caserna militar en aquests terrenys. Des de Capitania General de Catalunya s’havia ofert la dotació d’una guarnició d’infanteria a canvi que l’ajuntament els proveís d’una casa-quarter. Però la construcció d’aquest emplaçament no es va veure materialitzada, fins que el 1920 el tema de la ubicació d’una casa caserna es van reprendre de nou fins el punt que s’havien signat les escriptures dels terrenys per edificar la caserna.

Però van passar els anys i no s’hi va fer res, fins que el 1927 l’Ajuntament va demanar a Capitania General la cessió dels terrenys mentre no s’hi construís la caserna i així el 1930 l’Ajuntament va acordar en ple extraordinari demanar al Ministeri de Guerra la devolució de la finca. Des de 1931 l’alcalde Rosell va viatjar Madrid per negociar amb el Ministeri de l’Exèrcit recuperar els terrenys de La Pedra Santa.

La finca va ser retornada al municipi la primavera de 1936 i des de llavors es va treballar per realitzar un projecte de parc d’esports i jardins municipals. S’hi va projectar un camp de futbol, una pista de ball, un velòdrom, un pista de patinatge, dues pistes de tennis i una piscina amb dutxes i vestidors... era un projecte de gran magnitud allunyat de les necessitats reals.

Les obres van començar amb un pressupost de 14.000 pessetes per fer una gran plantació d’arbres  i l’aplanament del terreny per construir el camps de futbol i les piscines. Però amb la guerra civil les obres van quedar aturades i no es van reprendre fins els anys 50 amb les replantacions dels arbres, aconseguint un espai de gaudi atractiu pels trempolins i no és fins els anys 60 que es van construir les piscines, tot i que la superfície del parc es va reduir en 1,4ha per la petició de la construcció dels centres d’ensenyament dels Salesians i anys més endavant del Casal d’Avis.

Aquesta audioguia ha estat possible gràcies al suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya - Pla de Foment de Turisme