al contingut a la navegació Informació de contacte

Rambla Doctor Pearson

Accés audioguia      Acceso audioguia      Audio guide access      Accès Audioguide

     CAT.png                         ES.png                         EN.png                       FR.png

L’enderrocament de les muralles va suposar un creixement urbanístic de Tremp més enllà de l’antic recinte emmurallat. Un creixement que es va veure afavorit per les obres de La Canadenca i que es va ordenar amb el projecte de Rafel Moore conegut com a Pla Moore del 1927. Tremp tenia llavors 2004 habitants.

S’urbanitzaven grans superfícies de finques i prats situades al voltant del nucli antic, eren la sort de Sullà, el prat de Sullà i la sort de Mir. En aquests terrenys es va ubicar l’eixample trempolí de la Rbla. Dr. Pearson, la Plaça Catalunya, l’Avinguda Espanya, i Passeig Pare Manyanet i carrer Indústria.

La Rambla Dr. Pearson es va començar a urbanitzar a inicis del segle XX, passava de ser l’antic camí vell de Palau a ser la carretera d’entrada a Tremp des del sud. El 15 de maig de 1915 l’Ajuntament va aprovar dedicar el nom del carrer al Dr. Pearson, enginyer en cap de La Canadenca, mort el 7 de maig del 1915 al naufragi del Lusitània.

A partir dels anys 20 el Passeig (nom popular amb que es coneix la Rbla. Dr. Pearson) es va convertir en el nou centre neuràlgic d’oci i esbarjo en què es van establir els societats corals La Lira (disposava de teatre, cafè i cinema), el Sindicat Agrícola va instal·lar un cinematògraf de Diorama. Es celebraven esdeveniments esportius, s’hi van traslladar les fires agrícoles i als anys 60 la fira de maquinària agrícola.

Aquesta audioguia ha estat possible gràcies al suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya - Pla de Foment de Turisme