Ball del Contrapàs
El Ball del Contrapàs actualment encara es balla a la ciutat de Tremp (el dia 17 de gener, festa de Sant Antoni Abat, patró dels pagesos) a la Plaça Francesc Pujol, i al poble de Palau de Noguera, nucli agregat al municipi de Tremp (la vigília i el dia de la Festa Major ).
En ambdós casos el Ball s’ha convertit en una tradició arrelada i amb un gran índex de participació, perquè entre altres motius, els dos són ballats per gent del poble, fet que incrementa l’expectació. Es ballen per la nit i és tradició convidar als assistents a galetes i vi mentre es realitza el Ball.
Històricament el Contrapàs a la ciutat de Tremp només l’han ballat els homes que es dediquen al món de la pagesia. S’inicia amb col·locació de la imatge de Sant Antoni Abat i la posterior benedicció de la mateixa a càrrec de la persona que obre el ball i després, a poc a poc, s’hi van afegint els demés balladors, agafats per la cintura i un darrera l’altre. Al costat hi trobem els músics que amenitzen el ball i fan sonar la tradicional tonada del Contrapàs. En total el ballen entre 6 i 12 fadrins, joves pagesos de les cases del poble.
Davant la imatge del Sant es deixa un espai, per tal de que el fadrí elegit a l’anterior festa de Sant Antoni surti a fer les reverències al Sant per donar les gràcies per la collita del any anterior i demanar-li que la propera collita sigui igual o millor. Aquest fadrí escollit, surt el primer i tot sol balla durant un minut davant el Sant fins que es treu la gorra per reverenciar-lo i comença a donar tombs a la plaça a ritme de la música. Després aquest agafa la teia encesa i marca el territori a la plaça i comencen a sortir els joves pagesos de dos en dos i s’agafen per la corretja del que tenen al seu davant. L’últim porta una cua de paper a la cintura, que ha de ser cremada pel fadrí que ha iniciat el ball.
Actualment, el ball es fa en sessions de 4 o 5 vegades. Cada vegada que els joves pagesos intenten cremar la cua i no se’n surten, van a veure un xatet de vi per recuperar forces als diferents bars que hi ha a la vora de la plaça. I així fins que a la darrera sessió, quan el fadrí aconsegueix cremar la cua, canvia el ritme de la música i la plaça en ple es posa a aplaudir. Un cop cremada els joves pagesos fan una reverència al Sant individualment traient-se la gorra.