al contingut a la navegació Informació de contacte

Col·legi Sant Josep (Epicentre)

Accés audioguia      Acceso audioguia      Audio guide access      Accès Audioguide

     CAT.png                         ES.png                         EN.png                       FR.png

image

Aquest edifici va ser el Col·legi Sant Josep fundat pel Pare Manyanet. El mateix 1864 el Pare Manyanet havia fundat la Congregació de Fills de la Sagrada Família i per aquest motiu va veure la necessitat de crear una escola a la seva població natal.

Al seu costat hi havia adossats elements arquitectònics característics del període baix medieval, com el portal de Soldevila, la torre coneguda com la dels Padres, d’estil gòtic i el tram de muralla que tancava el Passeig del Vall.

Antigament aquest edifici havia estat propietat de la família benestant dels Ferrer i al segle XIX va passar a ser el Col·legi Sant Josep. Des de l’any 1864 era un col·legi masculí i privat en què s’hi ensenyava educació i instrucció moral dels nens tant a primària com a secundària. Va estar funcionant amb normalitat fins el 1933 quan la situació política convulsa dins el període de la II República va obligar a tancar-lo. Acabada la guerra, l’any 1942 va tornar a reobrir fins el 1961. La Congregació de la Sagrada Família va cedir l’edifici a l’Ajuntament de Tremp per tal que hi instal·lés les escoles nacionals, tot i que les escoles es van construir al Carrer Tarragona (actual Escola Valldeflors) mentre que l’ensenyament secundari va traslladar-se al parc del Pinell a l’edifici del Col·legi dels Salesians, actual Institut d’Ensenyament Secundari.

Als anys 90 el Col·legi Sant Josep va ser enderrocat i avui és l’edifici de l’Epicentre, centre de visitants del Geoparc Orígens.

Aquesta audioguia ha estat possible gràcies al suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya - Pla de Foment de Turisme